ŠPORTNI PODI

Ustrezen športni pod zagotavlja najboljše možnosti za športne aktivnosti. Namen športnega poda je zagotoviti maksimalno varnost uporabnikom in hkrati ustrezne pogoje za doseganje najboljših rezultatov.  Športni podi morajo ustrezati evropskemu standardu EN 14904 (2006), ki določa tehnične in varnostne lastnosti športnih podov.

Športni podi se razlikujejo glede na namen uporabe (različni športi), raven športne aktivnosti (rekreativne, tekmovalne športne aktivnosti), prostor (notranji in zunanji),… Nekateri športni podi so lahko tudi mobilni (prenosni) in se uporabljajo predvsem za tekmovanja – turnirje (npr. leseni športni podi za košarkarske turnirje, PVC športni podi za odbojko, modularni športni podi za 3 na 3 košarko,…).

Športni podi se uporabljajo za igranje košarke, rokometa, odbojke, mali nogomet, tenis, skvoš, namizni tenis, badminton, inline hokeja in pri atletiki.

Športni podi, ki jih dobavljamo in vgrajujemo imajo certifikate mednarodnih panožnih zvez za tekmovanja na najvišjih nivojih:

 • košarka (FIBA) – leseni športni pod (npr. Connor Sports);
 • košarka 3 na 3 (FIBA 3×3) – modulrani, PVC in leseni športni podi (npr. Sport court Powergame);
 • rokomet (IHF) – PVC športni pod, leseni športni pod (npr. Taraflex, Connor Sports);
 • odbojka (FIVB) – PVC športni pod (npr. Taraflex);
 • mali nogomet (FIFA Futsal) – PVC in leseni športni pod (npr. Taraflex, Connor Sports);
 • tenis (ITF) – akrilni športni pod, umetna trava, pesek (npr. Diasen);
 • skvoš (WSF) – leseni športni pod (npr. Connor Sports);
 • badminton (BWF) – PVC športni pod (npr. Taraflex);
 • namizni tenis (ITTF) – PVC športni pod (npr. Taraflex);
 • atletika (IAAF) – sintetični športni podi (npr. Herculan) ;
 • inline hokej (IIHF) – PVC in modularni športni pod (npr. Taraflex, Sport court Powergame).

ŠPORTNE ZMOGLJIVOSTI PODA

Karakteristike športnih zmogljivosti športnega poda se razlikujejo od športa do športa in se nanašajo na interakcijo žoge in / ali igralca na podlago. Pri »merjenju« zmogljivosti so pomembne naslednje lastnosti:

– navpični odboj in odboj žoge pod kotom morata biti primerna za šport, ki se bo igral na športnem podu;

– ravna in enakomerna površina, ki ne sme vplivati na igro;

– stopnja trenja (koeficient drsnosti) med športnim copatom in površino mora biti dovolj velika, da preprečuje zdrs, vendar ne tako visoka, da bi omejila gibanje stopal bodisi v neprekinjeni smeri ali pri obračanju oz. preprečila nadzorovano drsenje stopala, ki se v nekaterih športih zahteva;

– vertikalna deformacija površine športnega poda, absorpcija udarcev in povratna energija športniku ter žogi vplivajo na nevarnost za poškodbe, stopnjo utrujenosti in osnovne športne lastnosti poda. Standard EN 14904 zato deli športne pode v 4 kategorije:

Točkovno elastični športni pod

Točkovno elastični pod (P – point elastic) je tisti, pri katerem točkovna obremenitev povzroči deformacijo samo v bližini vnosa sile (npr. PVC pod Taraflex);

Ploskovno elastični športni pod

Ploskovno (površinsko) elastični pod (A – area elastic) je tisti, pri katerem točkovna obremenitev povzroči deformacijo na razmeroma veliki površini okoli vnosa sile (npr. parketi Connor);

Kombinirano elastični športni pod

Kombinirani elastični pod (C – combined elastic) je kombinacija točkovno in ploskovno elastičnega poda, kjer je zgornji sloj točkovno elastičen, točkovna obremenitev pa na spodnjem sloju povzroči tudi na širši površini (npr. kombinirani pod Tarashok);

Mešano elastični športni pod

Mešano elastični pod (M – mixed elastic) je točkovno elastični pod s sestavino iz umetne snovi, ki povzroči ploskovno učvrstitev (npr. PU pod Herculan ME).